Optimizarea Windows Vista

|

Oricât de rapid şi bine ar funcţiona computerele când sunt noi, toate par a se încetini pe măsura trecerii timpului. Minunatul PC pe care l-aţi cumpărat anul trecut nu se simte la fel de proaspăt după ce instalaţi o duzină de programe, îl încărcaţi cu instrumente antispyware şi antivirus şi descărcaţi volume imense de nimicuri din Internet. Încetinirea se poate produce gradual, încât nici nu vă daţi seama, până într-o zi când încercând să deschideţi un program sau un fişier vă întrebaţi „Ce s-a întâmplat cu bietul meu PC?”

Oricare ar fi cauza, există multe modalităţi de a ajuta la creşterea vitezei Windows şi de a face ca PC să funcţioneze mai bine, chiar fără a face upgrade pentru hardware. Iată câteva sfaturi de ajutor la optimizarea Windows Vista pentru o viteză mai mare de funcţionare.


Ştergeţi programele pe care nu le utilizaţi niciodată
Mulţi producători de PC-uri dotează computerele noi cu programe pe care nu le comandaţi şi pe care poate nu le doriţi. Printre acestea se numără, deseori, ediţii de încercare ale programelor pe care firme de software speră să le încercaţi, să le găsiţi utile şi să plătiţi pentru a face upgrade la versiunile complete sau la versiuni mai noi. Dacă decideţi că nu le doriţi, păstrarea software-ului pe computer îl poate încetini prin utilizarea de resurse preţioase: memorie, spaţiu-disc şi capacitate de procesare.

Este o idee bună să dezinstalaţi toate programele pe care nu plănuiţi să le utilizaţi. Aceasta ar trebui să cuprindă atât software instalat de producător, cât şi software instalat de dvs., dar pe care nu-l mai doriţi, în special utilitare destinate să ajute la gestionarea şi îmbunătăţirea hardware-ului şi software-ului computerului. Programele utilitare, cum ar fi cele antivirus, cele de curăţire a discului şi instrumente pentru copiere de rezervă se execută deseori automat la pornirea computerului, lucrând în linişte, în background, unde nu le vedeţi. Multe persoane nici nu ştiu că acestea se execută.

Chiar dacă PC este mai vechi, poate conţine programe instalate de producător pe care niciodată nu le-aţi observat sau pe care le-aţi uitat. NU este niciodată prea târziu să le eliminaţi şi să terminaţi cu dezordinea şi cu risipirea resurselor sistemului. Poate v-aţi gândit că într-o bună zi veţi utiliza acel software, dar nu s-a întâmplat aşa. Dezinstalaţi-l şi vedeţi dacă PC-ul se execută mai rapid.

Pentru instrucţiuni, consultaţi Dezinstalarea sau modificarea unui program.


Limitaţi numărul de programe care se încarcă la pornire
Multe programe sunt proiectate să se încarce automat când porneşte Windows. Producătorii de software setează deseori programele lor pentru a se deschide în background, unde nu se poate vedea că se execută, astfel că se deschid imediat când faceţi clic pe pictogramele lor. Acest lucru este util pentru programe utilizate frecvent, dar pentru programe utilizate rar sau niciodată, se risipeşte memorie preţioasă şi se lungeşte timpul de încărcare pentru Windows.


Decideţi singur dacă doriţi ca un program să se încerce la pornirea computerului.
Dar cum să ştiţi ce programe se încarcă automat la pornire? Uneori, acest lucru este evident, deoarece programul va adăuga o pictogramă în zona de notificare din bara de activităţi, unde se poate vedea că se execută. Priviţi aici şi vedeţi dacă există programe care se execută şi care nu doriţi să se încarce automat. Poziţionaţi mouse-ul peste fiecare pictogramă pentru a vedea numele programului. Asiguraţi-vă că faceţi clic pe butonul Se afişează pictogramele ascunse pentru a nu lipsi nicio pictogramă.

Butonul Se afişează pictogramele ascunse din zona de notificare

Chiar după ce verificaţi în zona de notificare, este posibil să nu observaţi unele programe care se încarcă automat la pornire. Aveţi posibilitatea să le găsiţi şi să le dezactivaţi utilizând Windows Defender.


Ecranul Explorator Software din Windows Defender arată ce programe pornesc automat când lansaţi Windows

Dacă nu sunteţi sigur dacă un program ar trebui să se deschidă automat la pornire, încercaţi să-l dezactivaţi, reporniţi computerul, apoi utilizaţi programul. Dacă nu apare nicio problemă cu programul, reveniţi şi activaţi-l din nou pentru a porni automat.

Pentru instrucţiuni despre cum se utilizează Windows pentru a verifica ce programe se deschid automat, consultaţi Oprirea executării automate a unui program atunci când Windows porneşte.
NotăUnele persoane preferă să gestioneze programele care se încarcă la pornire utilizând instrumentul Configuraţie sistem. Pentru mai multe informaţii, consultaţi Pornirea instrumentului Configuraţie sistem.


Defragmentaţi unitatea de hard disk
Fragmentarea obligă hard diskul să lucreze suplimentar, încetinind computerul. Programul defragmentare disc rearanjează datele fragmentate, astfel încât hard diskul să funcționeze mai eficient. Programul Defragmentare disc se execută după o programare, dar aveți, de asemenea, posibilitatea să defragmentați manual hard diskul.

Pentru informaţii suplimentare, consultaţi Îmbunătăţirea performanţei prin defragmentarea hard diskului.


Curăţiţi hard diskul
Dacă doriți să reduceți numărul fișierelor inutile de pe hard disk pentru a elibera spațiu-disc și pentru a ajuta computerul să funcționeze mai rapid, utilizați Curățire disc. Acest lucru duce la eliminarea fișierelor temporare, la golirea Coșului de reciclare și la eliminarea unei varietăți de fișiere de sistem și a altor elemente de care nu mai aveți nevoie. Pentru instrucţiuni pas cu pas, consultaţi Ştergerea fişierelor utilizând Curăţire disc.


Executaţi mai puţine programe simultan
Uneori, schimbarea comportamentului de lucru cu computerul poate avea un impact mare asupra performanţei PC-ului. Dacă sunteţi tipul de utilizator de computer căruia îi place să ţină deschise simultan opt programe şi o duzină de ferestre de browser, toate în timp ce faceţi schimb instantaneu de mesaje cu prietenii, nu fiţi surprins dacă PC-ul devine lent. De asemenea, menţinerea multor mesaje de poştă electronică deschise poate epuiza memoria.

Dacă vi se pare că PC-ul a devenit lent, întrebaţi-vă dacă aveţi nevoie să ţineţi de toate programele şi ferestrele deschise odată. Găsiţi o modalitate mai bună de a vă reaminti să răspundeţi la mesajele de poştă electronică decât aceea de a le ţine deschise pe toate.


Dezactivaţi efectele vizuale
Dacă Windows se execută lent, măriţi viteza prin dezactivarea unor efecte vizuale. Aspectul are de suferit în favoarea performanţei. Doriţi ca Windows se se execute mai rapid sau să arate mai bine? Dacă PC-ul este suficient de rapid, nu trebuie să faceţi acest compromis, dar când computerul abia mai are putere pentru Windows Vista, poate fi util să reduceţi din ornamente.

Aveţi posibilitatea să alegeţi ce efecte vizuale să dezactivaţi, unul câte unul, sau lăsaţi ca Windows să aleagă un grup pentru dvs. Există 20 de efecte vizuale care se pot controla, cum ar fi aspectul sticlă transparentă, modalitatea în care se deschid sau se închid meniurile şi dacă umbrele se afişează sau nu.


Caseta de dialog Opţiuni performanţă vă permite să activaţi sau să dezactivaţi până la 20 de efecte vizuale

Pentru a regla toate efectele vizuale pentru a avea o performanţă mai bună:


1. Deschideți Informații și instrumente performanță făcând clic pe butonul Start , pe Panou de control, pe Sistem și întreținere, apoi pe Informații și instrumente performanță.

2. Faceţi clic pe Reglare efecte vizuale. Permisiune de administrator necesară Dacă vi se solicită o parolă de administrator sau o confirmare, tastați parola sau furnizați confirmarea.

3. Faceţi clic pe fila Efecte vizuale, pe Reglare pentru funcţionare optimă, apoi pe OK. (Pentru o opţiune mai puţin drastică, selectaţi Windows va alege opţiunile cele mai bune pentru computerul meu.)


Reporniţi în mod regulat.
Acesta este un sfat simplu. Reporniţi PC-ul cel puţin o dată pe săptămână, în special dacă îl utilizaţi mult. Repornirea unui PC este o modalitate bună de a goli memoria şi de a vă asigura că toate procesele şi serviciile rătăcite care au pornit executarea se închid.

Repornirea închide toate software-urile care se execută pe PC. Nu numai programele pe care le vedeţi executându-se în bara de activităţi, dar şi mulţimea de servicii care pot să fie pornite de diferite programe şi nu sunt oprite niciodată. Repornirea poate remedia problem misterioase de performanţă, unde cauza exactă este greu de indicat.

Dacă ţineţi deschise atât de multe programe, mesaje de poştă electronică şi site-uri pe care credeţi că ar fi dificil să le reporniţi, probabil că este un semn că trebuie să reporniţi PC-ul. Cu cât mai multe lucruri aţi deschis şi cu cât mai mult timp le-aţi ţinut în execuţie, cu atât este mai mare posibilitatea ca PC-ul să se încetinească şi până la urmă să epuizeze memoria.


Adăugaţi memorie
Acesta nu este un ghid pentru cumpărarea de hardware care să mărească viteza computerului. Dar nu se poate discuta despre modalitatea de a face ca Windows să se execute mai rapid fără a menţiona că trebuie să vă gândiţi şi la adăugarea de memorie la PC.

Dacă un computer care execută Windows Vista devine lent, de obicei cauza este aceea că PC-ul nu are suficientă memorie. Cea mai sigură metoda de mărire a vitezei de execuţie este să adăugaţi mai multă memorie.

Windows Vista se poate executa pe un PC cu 512 megaocteţi (MO) de memorie cu acces aleator (RAM), dar se execută mai bine cu 1 gigaoctet (GO). Pentru o performanţă optimă, creşteţi memoria la 2 GO sau mai mult.

Dacă v-aţi deranjat să deschideţi carcasa PC-ului pentru a adăuga mai multă memorie, măriţi memoria la un total de cel puţin 2 GO. În special dacă sunteţi genul de persoană care ţine deschise simultan o duzină de mesaje de poştă electronică, zece ferestre de browser şi şase alte programe, toate în timpul unui schimb instantaneu de mesaje.

Altă opţiune este să creşteţi volumul memoriei utilizând Windows ReadyBoost. Această caracteristică vă permite să utilizaţi spaţiul de stocare al unor dispozitive de suport amovibil, cum ar fi unităţile flash pentru USB, pentru a îmbunătăţi performanţele computerului. Este mai simplu să conectaţi o unitate flash într-un port USB decât să deschideţi carcasa PC-ului şi să montaţi module de memorie în placa de bază. Pentru mai multe informaţii, consultaţi Utilizarea memoriei dispozitivului de stocare pentru îmbunătăţirea performanţelor computerului.


Verificaţi pentru viruşi şi spyware
Dacă PC-ul se execută lent, o posibilitate neliniştitoare este aceea că a fost infectat de un virus sau de un spyware. Aceasta nu este o problemă la fel de obişnuită ca altele, ci este ceva ce trebuie tratat cu seriozitate. Înainte de a vă îngrijora prea mult, verificaţi PC-ul utilizând programe antispyware şi antivirus.

Un simptom comun al unui virus este încetinirea ieşită din comun a performanţei computerului. Printre alte semne se numără apariţia de mesaje neaşteptate pe PC, programe care pornesc automat sau sunetul permanent de lucru al hard diskului.

Programele spyware sunt un tip de program care se instalează, de obicei fără să ştiţi, pentru a urmări activitatea dvs. pe Internet. Verificaţi existenţa spyware-ului cu Windows Defender sau cu alte programe antispyware. Pentru mai multe informaţii, consultaţi Cum se constată dacă un program spion v-a infectat computerul.

Cea mai bună modalitate de tratare a viruşilor este să preveniţi infectarea. Executaţi întotdeauna un software antivirus şi menţineţi-l actualizat. Chiar dacă luaţi aceste măsuri de precauţie, totuşi este posibil ca PC-ul să se infecteze. Pentru mai multe informaţii, consultaţi Cum pot şti că există un virus pe computer?


Verificaţi viteza computerului
Dacă încercaţi aceste sfaturi şi computerul încă este prea lent, probabil că e nevoie de un PC nou sau de upgrade al hardware-ului, cum ar fi un hard disk nou, o placă video mai rapidă sau mai multă memorie. Însă nu trebuie să ghiciţi viteza computerului. Windows furnizează o modalitate de a verifica şi a evalua viteza PC-ului cu un instrument denumit Index experienţă Windows.

Index experienţă Windows evaluează computerul pentru cinci componente principale şi vă dă un număr pentru fiecare, precum şi un scor general. Acest scor general este la fel de bun ca scorul obţinut de o componentă cu cea mai slabă performanţă.

Scorul general se află în intervalul de la 1 la 5,9. (Nu există scor de 6,0 sau mai mare, deşi Microsoft se plănuieşte să-l ridice în viitor, pe măsură ce se îmbunătăţeşte hardware-ul.) Dacă PC este evaluat mai jos de 2 sau 3, poate fi momentul să vă gândiţi la un PC nou, în funcţie de activităţile pe care doriţi să le efectuaţi cu acest computer.

Pentru mai multe informaţii despre Index experienţă Windows, consultaţi Modalităţi de îmbunătăţire a performanţelor computerului în Windows Vista.


Dezactivaţi serviciile de care nu aveţi nevoie
Acesta este cel mai complex din punct de vedere tehnic din toate aceste sfaturi. Dacă nu doriţi să vă băgaţi în treburi prea complexe sau complicate, treceţi peste acest sfat.

Windows are mai mult de 100 de servicii care se execută în linişte, în background cu nume cum ar fi Network Access Protection Agent şi Shell Hardware Detection. Acestea se lansează, de regulă, atunci când porneşte computerul şi se execută până când se închide computerul. Unele servicii Microsoft de siguranţă nu se pot dezactiva, dar majoritatea celorlalte, da. Multe firme de software instalează, de asemenea, propriile lor servicii, dintre care unele se pot dezactiva pentru a păstra memoria şi puterea procesorului.

Nu trebuie să dezactivaţi un serviciu dacă nu înţelegeţi ce face şi dacă nu sunteţi convins că nu aveţi nevoie de el. Explicarea activităţii acestor multe servicii din Windows depăşeşte intenţiile acestui articol, dar există o mulţime de informaţii despre aceasta în diferite site-uri Web.

Pentru o prezentare generală de la Microsoft, descărcaţi documentul Microsoft Word din site-ul Web Services in Windows Vista.


Nu optaţi pentru lentoare
Dacă PC-ul devine lent ca un melc, se pot face multe pentru a găsi cu precizie problemele şi pentru a îmbunătăţi performanţa. Pentru mai multe sfaturi, consultaţi Modalităţi de îmbunătăţire a performanţelor computerului.

Nu presupuneţi că trebuie să acceptaţi şi să staţi în aşteptarea deschiderii programelor şi a finalizării activităţilor. Cu aceste sfaturi, veţi avea posibilitatea să schimbaţi broasca ţestoasă cu un iepure sau, cel puţin, să aveţi o broască ţestoasă mai rapidă.